Helsingin kaupunginvaltuusto 25.2.2009

Vuoden 2010 talousarvioehdotuksen valmistelua koskeva lähdekeskustelu



Nyt ainakin sosiaalialan työntekijänä ja terveyslautakunnan jäsenenä on ollut erittäin mukavaa ja mielenkiintoista kuunnella, että kuinka täällä on noussut esille sellaiset tärkeät asiat, miten peruspalvelut voidaan turvata lamankin aikana. Tässä Suvi Rihtniemi ihan ensimmäiseksi sanoi, että hän pyytää yhteisvastuuta. Itse olen ihan samaa mieltä, että meidän kaikkien varmaan pitää ottaa yhteisvastuu siitä, että miten me pystymme turvaamaan nämä palvelut kuntalaisille. 

Meidän täytyy kuitenkin löytää talouteen niitä keinoja, että me saamme näitä tarvittavia palveluita järjestettyä, jotka tuottavat sitä hyvinvointia meidän kuntalaisillemme ja jota he tosiaan odottavat ja kaipaavat. Sen takia itse olen ainakin sitä mieltä, että kyllä meidän täytyy ajatella tällaista lainanottoa tai juuri veroprosentin korottamistakin, varsinkin, jos ajatellaan vielä sitä, että hyvin monet tutkimukset osoittavat sen, että suomalaiset ovat valmiita siihen, että veroja korotetaan, kunhan nämä kaikki peruspalvelut pystytään turvaamaan ja erityisesti sosiaali- ja terveydenhuolto.

Itse olen erittäin huolestunut ja yhdyn siihen, mitä Nils Torvalds ja Kati Peltola sanoivat vanhustenhuollon tilanteesta. Meillä on nyt erittäin huonokuntoisia vanhuksia kotona, ja he joutuvat odottamaan hyvin pitkäänkin hoitopaikkaa. Tietysti on ihanteellista, jos voitaisiin ajatella sillä tavalla, että jokainen pystyy olemaan siellä kotona elämänsä loppuun asti, mutta näin ikävä kyllä vain ei ole, ja silloin tarvitaan niitä laadukkaita palvelutalopaikkoja tai vanhainkotipaikkoja. 

Aika usein pelotellaan siitä, että nämä vanhainkodit ja muut ovat hirveitä paikkoja, mutta sehän riippuu ainoastaan siitä, että miten siellä sitä hoitotyötä tehdään ja miten ne kaikki asuinolosuhteet siellä järjestetään. Sen takia minä olen itse sitä mieltä, että tällaisia paikkoja ei pidä enää missään tapauksessa vähentää vaan niitä tulee lisätä.

Ja se, että kun meillä on huonokuntoisia vanhuksia kotona, aiheuttaa tietysti sen, että kotihoito joutuu toimimaan niin kuin sanotaan ylipaineella, että he hoitavat sellaisia henkilöitä kotona, jotka kuuluvat periaatteessa sinne juuri vanhainkoteihin, palvelutaloihin ja jopa sinne sairaalaan. 

Näin kotihoidolta menevät ne resurssit, joilla he voisivat tukea niitä vanhuksia, jotka hyötyisivät paljon enemmän siitä kotihoidosta, kun he saisivat apua juuri silloin, kun he tarvitsevat, ja pystyisivät sitten pidempään asumaankin kotona kotihoidon turvin.

Täällä hyvin paljon on puhuttu siitä, että miten sitten voidaan lapsia tukea ja eriarvoisuutta vähentää, niin kyllä meidän täytyy silloin katse kääntää siihen, että miten me tuemme perheitä ja heidän taloudellisia mahdollisuuksiaan kasvattaa ja kouluttaa lapsiaan. Ja silloin viimesijainen toimeentulotuki, siellä on paljon lapsiperheitä, niin kyllä meidän täytyy miettiä, mitkä ovat ne konkreettiset asiat, että me voimme silloin auttaa. 

Onko niin, että toimeentulotuessa, että me täällä kunnassa, valtuustossa päätämme niin, että lapsilisää ei oteta huomioon, joko ei kokonaan tai osittain? Tai sitten meidän täytyy myös miettiä, kun meillä on kotihoidossa kuntalisä, pitääkö meidän ottaa käyttöön myös toimeentulotuessa tietyissä tapauksissa objektiivisesti määritelty kuntalisä sinne toimeentulotukeen.