Lausunto aloitteesta ikäihmisten palvelurakenteen kehittämisen viiden vuoden toteuttamissuunnitelmasta
Jäsen Autti ehdotti lausunnon ensimmäisen kappaleen muutettavaksi kuulumaan:
” Terveyslautakunta kannattaa aloitteessa ehdotetun pitkän tähtäimen suunnitelman laatimista terveyskeskuksen ja sosiaaliviraston yhteistyönä. Terveyslautakunta pitää tärkeänä, että suunnitelman
laatimisessa otetaan huomioon kaupungin strategian mukaisesti myös palvelujenkäyttäjät ja omaiset sekä keskeiset sidosryhmät, mm. vanhusneuvosto ennen kuin suunnitelma tuodaan hyväksyttäväksi sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Terveyslautakunta pitää lisäksi tärkeänä, että tulevaan palvelutarpeeseen ja väestökehitykseen perustuvan suunnitelman tulee olla talousarvovuodelle varattujen määrärahojen lähtökohtana, jotta palvelurakennemuutos pystytään toteuttamaan hallitusti.”
Esitys raukesi jäätyään kannatuksetta, minkä jälkeen jäsen Autti jätti pöytäkirjaan seuraavan eriävän mielipiteensä:
”Sosiaali- ja terveysministeriön Ikäihmisten palvelujen laatusuosituksen mukaan tavoitteena on, että jokaisella kunnalla on ajantasainen ikääntymispoliittinen strategia, jonka kunnanvaltuusto on hyväksynyt. Laatusuosituksen mukaan strategian laatimiseen osallistuvat eri hallintokuntien edustajat, kuntalaiset, palvelujen käyttäjät ja omaiset sekä keskeiset sidosryhmät, kuten vanhusneuvostot, järjestöt, seurakunnat ja elinkeinoelämä.
Koska tällaisen strategian valmistelusta ei ole saatu valtuuston enemmistöpäätöstä aiemmista aloitteista huolimatta, on kyseessä olevassa aloitteessa ehdotettu ikäihmisten palvelurakenteen kehittämisen viiden vuoden toteuttamissuunnitelmaa.
Pitkän tähtäimen suunnitelma on kannatettava, jotta ikäihmisten palvelujen tarvetta voidaan ennakoida nykyistä paremmin ja siten myös määrärahojen pystytään varaamaan tarvetta vastaavasti näiden toteuttamiseen.
Terveyslautakunnan olisi kuitenkin tullut lausuntoa antaessaan esittää, että myös kunnan asukkaille ja palvelujen käyttäjille ja mm. vanhusneuvostolle, kuten ikäihmisten laatusuosituksessa todetaan, on
varattava mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa toteuttamissuunnitelman valmisteluun, ennen sen hyväksymistä sosiaali- ja terveyslautakunnissa. Myös kaupungin omassa strategiassa korostetaan kuntalaisten ja hallinnon välistä vuorovaikutusta ja sen avoimuutta.
Terveyslautakunnan olisi tullut korostaa lausunnossaan myös sitä, että ikäihmisten palvelurakennemuutos voidaan toteuttaa hallitusti vain siten, että talousarvioon varattavat määrärahat vastaavat ikäihmisten
todellisia palvelutarpeita ja väestökehityksen mukaista suunnitelmaa.”
Linkki pöytäkirjaan.