Lilli Autti - Terveyslautakunta 17.05.2011

Terveyskeskuksen palveluverkon kehittäminen

Lautakunta hylkäsi äänin 6 (jäsenet Heistaro, Kousa, Kuuskoski, Muurinen, Snäll, Tuominen) - 3 (jäsenet Autti ja Leppänen ja puheenjohtaja Malinen) esityksen, jonka mukaan: 1) Koskelan sairaala-alueella sijaitseva terveysasema olisi tullut säilyttää alueella ja tarvittaessa remontoida uudet soveltuvat tilat Koskelan sairaala-alueella sijaitsevista rakennuksista ja 2) olisi tullut luopua Koskelan sairaala-alueella toimivan hammashoitolan siirtämisestä Oulunkylän terveysasemalle.


Tämän jälkeen esitys hyväksyttiin muuten esittelijän ehdotuksen mukaisena, mutta päätöksen kohdan 2 loppuun tehtiin yksimielisesti seuraava lisäys: ”Koskelan sairaala-alueen kehittämissuunnitelmien edetessä kuitenkin selvitetään mahdollisuus perustaa alueelle silloisen tarpeen mukaan esimerkiksi neuvola ja kevyen palvelun vastaanottotoimintaa.”
Jäsenet Autti ja Leppänen sekä puheenjohtaja Malinen jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.
Eriävä mielipide terveyslautakunnan päätökseen terveyskeskuksen palveluverkon kehittämisestä
Päätöstä Koskelan sairaala-alueella sijaitsevan Koskelan terveysaseman toiminnan yhdistämisestä Oulunkylään terveysaseman yhteyteen ja Koskelan tiloista luopumista ei olisi pitänyt tehdä.

Koskelan terveysasemaa koskevassa päätöksessä ei otettu huomioon seuraavia terveysaseman säilyttämisen kannalta merkityksellisiä perusteluja:

Koskelan sairaala-aluetta ja sen lähiympäristöä ollaan tulevina vuosina kehittämässä laajasti. Alueelle tullaan peruskorjaaman ja rakentamaan uusia tiloja sekä vanhusten palveluasumiselle että senioriasumisille. Alueelle ollaan rakentamassa myös tavallisia asuntoja. Alueen asukasluku tulee näin ollen kasvamaan lähivuosien aikana voimakkaasti, minkä vuoksi Koskelan terveysasema olisi tullut säilyttää alueella. Alueen nykyisille sekä tuleville asukkaille olisi pystytty näin turvamaan heidän tarvitsemansa terveydenhuollon lähipalvelut.

Päätöksessä ei myöskään ole otettu huomioon kyseisten alueiden asukkaille syntyviä kulkuongelmia ja kustannuksia. Erityisesti sairaille sekä vanhuksille matkan pidentyminen heikentää oleellisesti palvelujen saatavuutta. Lisäksi on huomioitava, että Oulunkylän terveysasemalta lakkautettiin vuonna 2009 laboratoriopalvelut, jotka sijaitsevat tällä hetkellä Koskelassa. Päätös merkitsee siis myös laboratoriopalvelujen tulevaa siirtämistä Oulunkylään.

Päätöstä tehtäessä myös moni asia on edelleen avoinna; miten 1.5.2011 voimaan tullut terveysaseman valinnanvapaus vaikuttaa terveysasemien kävijämääriin, milloin laboratoriopalvelut saataisiin siirtymään Oulunkylän alueelle ja millä aikataululla Oulunkylän psykiatrian palvelujen siirtyminen tulee toteutumaan. Lisäksi on huomioitava, ettei Koskelan terveysaseman yhdistämisestä Oulunkylän terveysasemaan saavuteta niitä säästötavoitteita, joka oli koko palveluverkkoselvityksen ensisijainen tarkoitus.

Koskelan alueella asuvista 17 000 asukkaasta valtaosa ilmaisi mielipiteensä terveysaseman säilyttämisen puolesta, terveyslautakunnalle luovutetun adressin allekirjoitti 11 000 henkilöä.

Terveyslautakunnan tekemää päätöstä Koskelan terveysaseman yhdistämiseksi Oulunkylän terveysasemaan on edellä esitetyn perusteella pidettävä palvelujen käyttäjien kannalta merkittävänä heikennyksenä.

Helsingissä 19.5.2011

Lilli Autti, Joonas Leppänen ja Jouko Malinen