Krunikka-lehti 2009

Kannatatko laboratorion siirtämistä Mariaan?
En hyväksy asukkaiden toimivien lähipalveluiden heikentämistä. Aiemmat terveysasemien ja nyt kyseessä olevat laboratorioiden lakkautukset ovat osa virkamiesjohdon valmistelemaan strategiasuunnitelmaa. Palveluiden purkaminen osissa johtaa useimmiten niiden lopettamiseen myöhemmin kokonaan.

Oliko Vironniemen aseman siirtäminen Viiskulmaan oikea ratkaisu?

Kruununhaan asukastilaisuudessa saimme kuulla, että Vironniemen terveysaseman lakkauttamista perusteltiin kolme vuotta sitten siirtymisellä Viiskulman täydenpalvelun terveysasemalle. Tämän hetkinen suunnitelma johtaisi jälleen uuteen muutokseen, joka ei ole asukkaiden kannalta hyvä esim. vaikeiden kulkuyhteyksien takia.

Miten käyttäjät otetaan huomioon, kun tällaisia ratkaisuja suunnitellaan?
Suunnitelmia tehtäessä palveluiden käyttäjät nähdään usein, ikävä kyllä, pelkkinä kuluina vailla inhimillisyyttä. Esitykset tulisikin valmistella siten, että niissä tuodaan esille objektiivisesti, selkeästi ja riittävän tarkasti asukkaille koituvat konkreettiset hyödyt sekä haitat, jotka päätöksenteossa tulee ottaa huomioon.

Onko lautakunnalla todellista valtaa näihin ratkaisuihin?

Lautakunnan jäsenten tärkein tehtävä on toimia asukkaiden edustajina kunnallisessa päätöksenteossa. Virkamiesjohdon valmistelemat esitykset vaativat toteutuakseen lautakunnan hyväksynnän. Lautakunnan tehokkaan toiminnan kannalta on hyvä, että asukkaat ottavat yhteyttä ja kertovat kokemuksiaan ja mielipiteensä käsittelyyn tulevista asioista. Näin ne voidaan ottaa päätöksenteossa huomioon.

Lilli Autti
terveyslautakunnan jäsen