Terveyslautakunta 29.09.2009

Vastaesitys lausuntoon toivomusponnesta lasten ja heidän vanhempiensa mielenterveyden tukemisen voimavaroista § 262

Terveyslautakunta ei näe perusteita lisätä terveyskeskuksen resursseja lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman mielenterveyden edistämiseen kohdentuvien tavoitteiden läpiviennissä. 


Edellä oleva päätös terveyslautakunnan lausunnoksi syntyi esittelijän ehdotuksen mukaisena äänin 6 – 3 jäsen Auttin ehdotettua, että lausunnon ennen terveysvaikutusten arviointia oleva viimeinen kappale, joka alkaa:

”Terveyslautakunnan näkemys on..” korvataan seuraavilla kolmella kappaleella: 

Terveyslautakunta toteaa, että Helsinkiin laaditussa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa on nostettu esille useita tarpeellisia lasten ja nuorten ja heidän perheidensä hyvinvoinnin edistämiseen tarvittavia toiminnan muotoja, joista osa toimii jo nyt varsin hyvin esim. terveyskeskuksen järjestämä alle kouluikäisten neuvolatoiminta. 

Hyvinvointisuunnitelmassa tuodaan kuitenkin esille, että varsinkin niiden mielenterveysongelmaisten vanhempien, jotka eivät pääse psykiatristen poliklinikoiden hoidon piiriin, hoidon kehittämiseen ja lasten huomioimiseen hoidoissa tulee kiinnittää huomiota. Samoin hyvinvointisuunnitelmassa tuodaan esille lasten psykiatrisen hoidon lisäämisen tarve, joka ilmenee siten, että lastensuojelulaitoksissa on edelleen sijoitettuna lapsia, jotka olisivat ensisijaisesti psykiatrisen hoidon tarpeessa. Myös toisen asteen koulutuksen keskeyttäneiden nuorten, ns. koulupudokkaiden ehkäiseviä palveluista ja varhaista tukea on hyvinvointisuunnitelman mukaan tarjolla liian vähän suhteessa tarpeeseen. Näiden asioiden kehittäminen ja järjestäminen kuuluvat myös hyvinvointisuunnitelmassa terveyskeskuksen kärkihankkeisiin.

Hyvinvointisuunnitelman mukaan palveluissa nähdään olevan kaikilla tasoilla liian vähän resursseja. Terveyslautakunta totesi 16.6.2009 antamassaan lausunnossa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta, että toteutuakseen esitetyssä laajuudessa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmalle tulee turvata riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit valtuustokauden aikana. Samoin terveyslautakunta totesi, että lasten, nuorten ja heidän perheidensä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi tulee lasten ja heidän perheidensä ongelmat tunnistaa ja puuttua niihin riittävän ajoissa, varsinkin mielenterveysongelmien varhaiseen havainnointiin ja hoitoon.

Terveyslautakunta toteaa, että hyvinvointisuunnitelmassa olevien mielenterveyttä tukevien kärkihankkeiden läpiviemiseksi terveyskeskukselle tarvitaan lisäresursseja.