Terveyslautakunnan päätös syntyi esittelijän ehdotuksen mukaisena äänin 7 (Heistaro, Kousa, Kuuskoski, Muurinen, Snäll, Tuominen, Malinen) - 2 (Autti, Leppänen).
Äänestyksessä hävinnyt esittelijän ehdotuksen vastaehdotus oli seuraava jäsen Autin jäsen Leppäsen kannattamana tekemä muutosesitys:
Terveyslautakunnan tulee lisätä päätökseen osastokohtaisia toimintakuluja koskevan taulukon jälkeen seuraavat kannanotot:
Terveyslautakunta pitää kuitenkin huolestuttavana, että samaan aikaan kun kaupunkilaisten terveyserot ovat lisääntyneet ja väestörakenteessa tapahtuneet muutokset (lasten ja vanhusväestön kasvu, suurten ikäluokkien eläköityminen) lisäävät neuvola- ja terveyspalvelujen kysyntää, terveyskeskukselle suunnattuja määrärahoja supistetaan.
Terveyslautakunta pitää erityisesti psykiatrisen avo- ja sairaanhoidon määrärahoja riittämättöminä todettuun hoidontarpeeseen nähden. Mielenterveystiimien nykyinen vahvuus ei riitä tukemaan avopalveluissa olevien mielenterveyspotilaiden arkea riittävästi. Myös palvelutalopaikkojen puute estää henkilöiden siirtymisen ajallaan sairaalasta avoinhoitoon, aiheuttaen siten negatiivisia terveysvaikutuksia hoitoketjun molemmissa päissä.
Terveyslautakunta haluaa myös kiinnittää vakavaa huomiota siihen, miten kotihoito kykenee vastamaan jatkuvasti kasvavan asiakaskunnan hoivasta, mikäli laitoshoitoa korvaavia palvelutalo- tai vanhainkotipaikkoja ei pikaisesti saada käyttöön. Jo nyt jonotusajat kaupunginsairaalasta palvelutaloihin ja vanhainkoteihin ovat vanhuksille kohtuuttoman pitkiä ja vaikeuttavat myös akuuttisairaaloiden toimintaa.
Terveyslautakunta pitää myönteisenä, että lääkäripulasta pitkään kärsineille alueille on saatu palkattua vakinaista henkilökuntaa ja ostopalveluja on voitu tätä kautta vähentää. On kuitenkin huomioitava, ettei terveysasemayksikön talousarvioon ole sisällytetty yhtään uutta työntekijävakanssia, vaikka esim. neuvoloista puuttuu STM:n mitoituksien mukaan 19.8 terveydenhoitajaa varahenkilöt (10 henkeä ) mukaan lukien ja ilman heitä 27 terveydenhoitajaa. Vain riittävän ja työssään jaksavan henkilökunnan voimin voidaan helsinkiläisille taata tarpeenmukaiset ja laadukkaat terveyspalvelut sekä nopea hoitoon pääsy.
Terveyslautakunta pitää edellä esitetyn perusteella tärkeänä, että kyseisiin kuntalaisten palvelutarpeisiin voidaan vastata jo kuluvan toimintavuoden aikana lisämäärärahatarkennusten kautta.”
”Terveyskeskuksen tehtävänä on edistää helsinkiläisten terveyttä. Tämän vuoksi on huolestuttavaa, että samaan aikaan kun kaupunkilaisten terveyserot ovat lisääntyneet ja väestörakenteessa tapahtuneet muutokset (lasten ja vanhusväestön kasvu, suurten ikäluokkien eläköityminen) lisäävät neuvola- ja terveyspalvelujen kysyntää, terveyskeskukselle suunnattuja määrärahoja supistetaan.
Erityisesti psykiatrisen avo- ja sairaanhoidon määrärahat ovat riittämättömiä todettuun hoidontarpeeseen nähden. Psykiatrisen kotihoidon nykyinen vahvuus ei riitä tukemaan avopalveluissa olevien mielenterveys-potilaiden arkea riittävästi. Myös palvelutalopaikkojen puute estää henkilöiden siirtymisen ajallaan sairaalasta avoinhoitoon, aiheuttaen siten negatiivisia terveysvaikutuksia hoitoketjun molemmissa päissä.
Vakavaa huomiota tulee kiinnittää myös siihen, miten kotihoito kykenee vastamaan jatkuvasti kasvavan asiakaskunnan hoivasta, mikäli laitoshoitoa korvaavia palvelutalo- tai vanhainkotipaikkoja ei pikaisesti saada käyttöön. Jo nyt jonotusajat kaupunginsairaalasta palvelutaloihin ja vanhainkoteihin ovat vanhuksille kohtuuttoman pitkiä ja vaikeuttavat myös akuuttisairaaloiden toimintaa.
Myönteistä on, että lääkäripulasta pitkään kärsineille alueille on saatu palkattua vakinaista henkilökuntaa ja ostopalveluja on voitu tätä kautta vähentää. On kuitenkin huomioitava, ettei terveysasemayksikön talousarvioon ole sisällytetty yhtään uutta työntekijävakanssia, vaikka esim. neuvoloista puuttuu STM:n mitoituksien mukaan laskettuna 19.8 terveydenhoitajaa varahenkilöt (10 henkeä ) mukaan lukien ja ilman heitä 27 terveydenhoitajaa. Vain riittävän ja työssään jaksavan henkilökunnan voimin voidaan helsinkiläisille taata tarpeenmukaiset ja laadukkaat terveyspalvelut sekä nopea hoitoon pääsy.
Edellä esitetyn perusteella on tärkeää, että kyseisiin kuntalaisten palvelutarpeisiin voidaan vastata jo kuluvan toimintavuoden aikana tarvittavien lisämäärärahatarkennusten kautta.”