Lilli Autti - Helsingin kaupunginvaltuusto 2.3.2011

Koskelan sairaala-alueen tulevaisuus
Hyvät kuulijat.

Itse vähän ihmettelin, että tätä aloitetta ei tuotu terveyslautakunnan käsiteltäväksi, vaikka meidän pitää tulevaisuudessa kuitenkin päättää siitä, jatkaako Koskelan terveysasema vai siirtyykö se Oulunkylän terveysaseman yhteyteen. Tietysti silloin, kun kysytään sitä, että pitääkö jonkun toiminnan jatkua, niin on tietysti hyvin tärkeää tietää, mitä sinne ollaan jatkossa tekemässä tänne Koskelan sairaalan alueelle. Ja samoin asukkaat ovat hyvin usein ottaneet meihin terveyslautakunnan jäseniin yhteyttä ja kysyneet, että mitä näihin nyt tyhjillään oleviin rakennuksiin on tulossa ja ollaanko sinne remontoimassa parempaa terveysasemaa. Koskelan alueella asuu 17 000, 18 000 asukasta, ja heistä 10 000 on nyt ilmoittanut, että he haluavat, että tämä terveysasema siellä pysyy.

Koska ei itsellänikään ollut oikein tietoa, että mitä sinne nyt ollaan todellisuudessa kaavailemassa, että paljonhan on ollut puhetta, että sinne tulee palveluasumista ja monenmoista muuta, että tuleeko yksityisiä, tuleeko kunnallisia, niin me sitten kävimme terveyslautakunnan toisen jäsenen, Joonas Leppäsen, kanssa tapaamassa terveyskeskuksen hankesuunnittelijaa, arkkitehtiä ja kiinteistöviraston kehittämisinsinööriä. Heidän antamansa selvityksen perusteella Koskelan sairaala-alueesta on jo tehty pitkälle menevät lähitulevaisuuden suunnitelmat, joihin kuuluu alueen kaavoitus, sairaala-alueen täydennysrakentaminen mukaan lukien ulkopuoliset, siis se keskus ? alue, mutta myös Käpylätien alueet.

Peruskorjaushankkeet sairaalakiinteistöjen osalta oli aika pitkälti suunniteltu, joista ensimmäisenä oltaisiin remontoimassa A-, G- ja N-talon matalaa osaa. Alueelle on siis tulossa paljon, niin kuin tässä esityslistassakin oli, suunnitelmien mukaan sosiaaliviraston palvelu- ja ryhmäasumista vanhuksille sekä ulkopuolisen tuottajan palveluasumista, ehkä päiväkoteja, asuntoja, kauppoja jne. Ja kaavoituksen myötä alueen läpi kulkisi katu ja sairaala-alueen aidat poistettaisiin ja siitä tulisi ihan osa Käpylää. 

Tuntuukin erikoiselta, että tältä alueelta, johon ollaan suunnittelemassa paljon uudisrakentamista ja alueen väestön lisäämistä, siirrettäisiin oma terveysasema pois. Olen itse sitä mieltä että tulisikin miettiä, mikä näistä rakennuksista voitaisiin peruskorjata, että tähän Koskelan terveysasemalle saataisiin uusia palvelutarpeita vastaava terveysasema. Viimeksi kun Koskelan ja Oulunkylän terveysasemien yhdistämistäkäsiteltiin vuonna 2007, niin terveyskeskus piti asukkaille kolme asukasiltaa kehittämissuunnitelmasta. 

Itse lähetin viestin siitä, mitä ollaan tekemässä, tänne Koskelan alueelle niin kaikille terveyslautakunnan jäsenille sekä terveyskeskuksen johtaja Matti Toivolalle ja tiedoksi kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle sen takia, että asukkaille voitaisiin järjestää tilaisuus, missä heille kerrottaisiin, mitä sinne Koskelan alueelle on tulossa ja he saisivat tarkan tiedon virkamiehiltä tästä kaavoituksesta ja muusta. Mutta sitä ei terveyslautakunta katsonut tarpeelliseksi, että kun tämä liittyy kaavoitukseen, niin sen takia, koska minuun otettiin tänään yhteyttä, että eilen oli Oulunkylässä ollut ylipormestarin asukasilta, mutta siellä ei ehditty käsitellä tätä Koskelan aluetta kunnolla.


Esitän toivomusponnen:
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että ennen kuin esitys Koskelan terveysasemanyhdistämisestä Oulunkylän terveysasemaan tuodaan terveyslautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi, Koskelan alueen asukkaille järjestetään ylipormestarin asukasilta Koskelan sairaalan alueen tulevista kehittämissuunnitelmista ja kaavoituksesta.