Lilli Autti - Terveyslautakunta 31.5.2011 - Lausunto Lilli Auttin talousarvioaloitteesta kotihoidon henkilökunnan lisäämisestä

Vastaesitys ja eriävä mielipide

Jäsen Autti ehdotti jäsen Leppäsen kannattamana, että lausunnon taulukon jälkeen 2. oleva kappale, joka alkaa ”Vanhusten hoitoketjun….” korvataan seuraavalla tekstillä:

”Terveyslautakunta pitää ennakoivien palvelujen lisäksi tärkeänä kotihoidon henkilöstön riittävää resursointia. Vain siten voidaan turvata kotona asuvien yhä heikompikuntoiset vanhusten riittävä hoiva ja kiireetön huolenpito. Psykiatrisen kotihoidon liittämisellä psykiatrianosastoon on terveyskeskuksen lausuman mukaan haluttu turvata ja kehittää erityisesti psykiatristen potilaiden saamia kotihoidon palveluita. Tällöin kyseiset palvelut ja henkilöstön voimavarat kohdentuvat osaltaan eri henkilöille kuin aloitteessa mainitut laitospaikkojen vähentämisen vuoksi kotihoidon tarpeessa olevat vanhukset. Tulevina vuosina yli 75-vuotiaiden ja sitä vanhempien henkilöiden määrä tulee kasvamaan, jolloin myös kotihoidon tarve tulee edelleen kasvamaan.

Edellä esitetyn perusteella on tarpeellista, että kaupunginhallitus lisäisi terveyskeskuksen talousarvioraamiin kotihoitoon 1,5 miljoonaa euroa. ” sekä Terveysvaikutusten arviointi muutetaan kuulumaan seuraavasti:

” Riittävän kotihoidon henkilöstön avulla voidaan parhaiten vastata vanhusasiakkaiden avun tarpeeseen sekä huomioida asiakasturvallisuus ja henkilöstön työhyvinvointi.”

Tämän muutosesityksen lautakunta hylkäsi.

Tämän jälkeen jäsen Autti jätti pöytäkirjaan merkittäväksi seuraavan eriävän mielipiteensä:

”Tulevina vuosina yli 75- vuotiaiden ja sitä vanhempien henkilöiden määrä tulee lisääntymään, jolloin myös kotihoidon tarve tulee edelleen kasvamaan. Ennakoivien palvelujen lisäksi on tärkeää, että kotihoidon henkilöstöä on riittävästi. Vain siten voidaan turvata kotona asuvien yhä heikompikuntoiset vanhusten riittävä hoiva ja kiireetön huolenpito.

Psykiatrisen kotihoidon liittämisellä psykiatrianosastoon on terveyskeskuksen lausuman mukaan haluttu turvata ja kehittää erityisesti psykiatristen potilaiden saamia kotihoidon palveluita. Tällöin kyseiset palvelut ja henkilöstön voimavarat kohdentuvat osaltaan eri henkilöille kuin aloitteessa mainitut laitospaikkojen vähentämisen vuoksi kotihoidon tarpeessa olevat vanhukset.

Riittävän kotihoidon henkilöstön avulla voidaan parhaiten vastata vanhusasiakkaiden avun tarpeeseen sekä huomioida asiakasturvallisuus ja henkilöstön työhyvinvointi, joilla on positiivisia terveysvaikutuksia.

Edellä esitetyn perusteella terveyslautakunnan olisi tullut aloitteeseen antamassaan lausunnossaan esittää, että kaupunginhallitus lisäisi terveyskeskuksen talousarvioraamiin kotihoitoon 1,5 miljoonaa euroa. ”

Linkki pöytäkirjaan