Jäsen Autti ehdotti jäsen Leppäsen kannattamana, että päätökseen lisätään seuraava esitys kaupunginhallitukselle:
”Terveyskeskuksen talousarvioehdotuksessa ja toimintaympäristöanalyysissä tuodaan esille monia tärkeitä asioita, jotka tulisi huomioida myös terveyskeskukselle annetussa talousraamissa. Väestön ikääntyminen, suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtyminen, yksin asuvien suuri määrä, työttömyys, väestön maahanmuutto tulevat lisäämään terveyspalvelujen kysyntää tulevinakin vuosina. Kuntalaisten välisten terveyserojen jatkuva kasvu ja periytyvä köyhyys ovat jo nyt suuri ja lisääntyvä terveysongelma.
Mielenterveysongelmat, päihteiden käyttö, tupakointi, liikalihavuus sekä liikunnan puute heikentävät ihmisten terveyttä ja toimintakykyä ja joiden vähentämiseen tarvitaan riittävästi sekä ennaltaehkäiseviä että korjaavia palveluja. Myös uudet lakiuudistukset asettavat kunnille ja terveydenhuollolle uusia vaatimuksia.
Tämän johdosta terveislautakunta pitää kaupunginhallituksen antamaa vuoden 2012 talousraamia riittämättömänä turvaamaan helsinkiläisten tarpeenmukaiset ja laadukkaat terveyspalvelut.
Myös terveyskeskuksen henkilöstötoimikunta on omassa lausunnossaan huolissaan henkilöstön ja määrärahojen riittävyydestä kaikkien lakisääteisten velvoitteiden toteuttamiseen.
Terveyslautakunta ei näe kuntalaisten kannalta kohtuullisena sitä, että tietyn terveyspalvelun turvaamiseksi sen rahoittamiseksi pitäisi toisesta palvelusta leikata saman verran euroja pois jo muutenkin tarpeisiin nähden alimitoitetusta talousraamista.
Terveyslautakunta katsoo edellä esitetyn perusteella tarpeelliseksi, että kaupunginhallitus arvioi budjettia valmisteltaessa 1.8. uudelleen myös terveyskeskuksen määrärahatarpeita suhteessa palvelujen tarpeeseen ja määräraha-aloitteisiin.”
Tämän esityksen terveyslautakunta hylkäsi.
Lopuksi jäsen Autti jätti pöytäkirjaan merkittäväksi seuraavan eriävän mielipiteensä:
”Terveyskeskuksen tehtävänä on edistää helsinkiläisten terveyttä ja järjestää yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa heidän tarvitsemansa sairaanhoito. Vuonna 2010 helsinkiläisistä yli 70 % käytti terveyskeskuksen tuottamia ja järjestämiä terveydenhuollon palveluja.
Terveyspalvelujen käyttäjien määrä kasvoi edellisestä vuodesta. Terveyskeskuksen talousarvioehdotuksessa ja toimintaympäristöanalyysissä tuodaan esille monia tärkeitä asioita, jotka olisi pitänyt huomioida myös terveyskeskukselle annetussa talousraamissa.
Väestön ikääntyminen, suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtyminen, yksin asuvien suuri määrä, työttömyys sekä väestön maahanmuutto tulevat lisäämään terveyspalvelujen kysyntää tulevinakin vuosina. Kuntalaisten välisten terveyserojen jatkuva kasvu ja periytyvä köyhyys ovat jo nyt suuri ja lisääntyvä terveysongelma.
Mielenterveysongelmat, päihteiden käyttö, tupakointi, liikalihavuus sekä liikunnan puute heikentävät ihmisten terveyttä ja toimintakykyä. Näiden vähentämiseen tarvitaan riittävästi sekä ennaltaehkäiseviä että korjaavia palveluja. Eduskunnan oikeusasiamies ja Etelä Suomen aluehallintovirasto ovat todenneet, ettei suun terveydenhuolto Helsingin terveyskeskuksessa ole kaikilta osin ollut hoitotakuuvelvoitteiden mukaista, jonka vuoksi asiasta on pyydetty selvitystä. Myös uudet lakiuudistukset asettavat kunnille ja terveydenhuollolle uusia vaatimuksia.
Tämän johdosta terveyslautakunnan olisi tullut esittää kannanottonaan, että kaupunginhallituksen antama vuoden 2012 talousraami on riittämätön turvaamaan helsinkiläisten tarpeenmukaiset ja laadukkaat terveyspalvelut. Myös terveyskeskuksen henkilöstötoimikunta on omassa lausunnossaan huolissaan henkilöstön ja määrärahojen riittävyydestä kaikkien lakisääteisten velvoitteiden toteuttamiseen.
Terveyslautakunnan olisi pitänyt ilmaista julkisesti huolensa siitä, ettei se näe kuntalaisten kannalta kohtuullisena sitä, että tietyn terveyspalvelun turvaamiseksi ja sen rahoittamiseksi pitäisi toisesta palvelusta leikata saman verran euroja pois jo muutenkin tarpeisiin nähden alimitoitetusta talousraamista.
Terveyslautakunnan olisi pitänyt edellä esitetyn perusteella kannanottonaan lausua, että kaupunginhallitus arvioi budjettia valmisteltaessa 1.8. uudelleen myös terveyskeskuksen määrärahatarpeita suhteessa palvelujen tarpeeseen ja määräraha-aloitteisiin.”
Linkki pöytäkirjaan