Lilli Autti - Kaupunginvaltuusto 14.09.2011 - Valtuustokysymys

Palveluasumisen järjestäminen alle 65-vuotiaille henkilöille

Sain huolestuneen yhteydenoton sairaanhoitajalta. Hän kertoi osastollaan olevan alle 65- vuotiaan henkilön odottaneen palveluasumispaikkaa jo kaksi vuotta. Kiirehtimispyynnöt paikan saamiseksi eivät ole auttaneet.

Sosiaalivirastosta saamani selvityksen mukaan 15.7.2011 alle 65-vuotiaiden palveluasumiseen oli jonossa 90 henkilöä. Heistä yli vuoden paikkaa jonottaneita oli 34 , yli puoli vuotta jonottaneita oli 12 ja alle kuusi kuukautta jonottaneita oli 44 henkilöä. Selvityksen mukaan näiden henkilöiden lisäksi mielenterveyskuntoutujia jonotti palveluasumiseen 87 henkilöä, joista yli vuoden jonossa olleita oli 45 ja yli puoli vuotta jonottaneita 17 henkilöä.

Kyseisen selvityksen mukaan siis peräti 79 henkilöä on odottanut palveluasumiseen yli vuoden. Kuinka moni näistä henkilöistä on joutunut odottamaan puolitoista vuotta, kaksi vuotta tai pidempään ei saamani tiedon mukaan ole tarkemmin tilastoitu. Vuonna 2011 sosiaaliviraston palveluasumisjonoon on otettu 63 henkilö ja paikan saaneita on ollut 36.

On huomioitava, että jokainen palveluasumisjonoon otetuista henkilöistä on käynyt läpi tiukan moniammatillisen selvitys- ja arviointiprosessin. Arvioinnin perusteella heidän asuinpaikakseen on päätetty palveluasumiseen siirtyminen mahdollisimman nopeasti. On epäinhimillistä, että nämä henkilöt joutuvat heille tehdyn myönteisen palveluasumispäätöksen jälkeen odottamaan vapautuvaa paikkaa kohtuuttomia aikoja, useita kuukausia jopa vuosia.

Asumispalvelujen puutteesta johtuva henkilöiden jumiutuminen epätarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan aiheuttaa myös negatiivisia terveysvaikutuksia. Samalla sairaalapaikat ovat poissa sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden käytöstä. Vallitsevasta asiantilasta joutuvat kärsimään useat hoitoa ja palvelua tarvisevat henkilöt sekä heidän omaisensa.

Kysyn mihin toimenpiteisiin kaupungin johto aikoo ryhtyä, jotta kaikki nyt jo kohtuuttomia aikoja palveluasumispaikkaa odottaneet alle 65-vuotiaat henkilöt saavat tarvitsemansa paikan nopeasti.

Helsingissä 5.9.2011

Lilli Autti